O lentilkovníku

Emka a Adamko dostali mikulášsky balíček z Prešova od babky Danky a deda Števa. "Pre koho to je?" pýtala sa Emka a ešte: "Čo je v tom balíku?" alebo "Môžem ho otvoriť?" Adamko sa nič nepýtal, pretože hovoril len "Mama, ham, tam" a ešte "bŕm" ako autíčko. Keď sa vrátil tatko z práce, otvoril s Emkou a Adamkom balíček s prekvapením.

08.02.2010 17:33
debata
Ilustračné foto: SHUTTERSTOCK Foto: SHUTTERSTOCK
lentilky, cukríky Ilustračné foto: SHUTTERSTOCK

Babka s dedkom poslali vnúčikom sladkosti a hračky a detičky sa im veľmi potešili. Adamka potešilo autíčko so zotrvačníkom a Emku zase jej obľúbené lentilky a náhrdelník Barbie. Emka si pochutnávala na lentilkách celé dni. Boli sladké, chrumkavé, keď v ústach praskli, boli plné čokolády, ktorá sa ihneď nalepila na jazyk a chutila sladko. A to Emke chutilo a ešte sa jej páčilo, že lentilky boli farebné napríklad modré, červené, žlté a aj zelené a fialové. S lentilkami sa dá jednoducho a príjemne naučiť poznávať farby a vlastne aj počítať. Jedna lentilka, dve lentilky, tri lentilky, štyri a päť a tak ďalej. Emka sa chcela naučiť s lentilkami počítať do dvadsať, ale nedarilo sa jej. Vždy sa zastavila pri tretej lentilke a neodolala, dala si všetky tri lentilky do úst a zjedla ich. Potom musela zase začať počítať jeden, dva a tá tretia lentilka bola červená a tak ich zase vložila do úst.

Emka jedla lentilky a ani nezbadala, keď ich zjedla skoro všetky. Ostala jej jedna posledná lentilka. Bola červená, lesklá a vo vnútri čokoládová. Naša dcérka bola smutná, že už nemala viac lentiliek. Boli to jej najobľúbenejšie sladkosti a teraz držala v malej rúčke poslednú lentilku. Z očiek jej vyšli slzičky.

„Prečo plačeš, Emka?“ opýtal sa tatko. Emka smutná, so slzičkami na líčkach, ukázala dlaň a v nej poslednú lentilku a povedala: „Keď ja už nemám viac lentiliek, len túto?“ „Preto si smutná?“ chcel vedieť tatko. „Áno, už nebudem mať lentilky,“ dodala Emka presmutným hláskom. Tatkovi bolo dcérky ľúto a vtedy dostal nápad. Povedal Emke o strome lentilkovníku, na ktorom sa namiesto ovocia urodia každý rok lentilky. Navrhol, aby tú poslednú lentilku spolu zasadili na záhradke. A Emka? Čo si myslíte? No jasné, že ihneď súhlasila a tak sa pustili spolu do práce.

Vyšli na terasu, vyhĺbili v zemi dieru a dali do nej poslednú červenú lentilku. Potom ju zahrabali zeminou a Emka ju dlho polievala so svojou žltou krhličkou. Lentilku chodila polievať každý deň celú jar a aj celé leto. A na jeseň? Na mieste lentilky vyrástol malý stromček. Malý, lebo bol ešte mladý, ale bol to najkrajší strom na celej širokej ulici. Mal krásne zelené listy a farebné kvietky: modré, červené, žlté a aj zelené a fialové.

Včeličky usilovne lietali okolo stromčeka a opeľovali kvietky. Tie v lete opadli a na ich mieste začali rásť farebné škatuľky, na jeseň boli škatuľky plné sladkých farebných čokoládových lentiliek. Keď dozreli, Emka ich obrala a tajne jedla. Najprv len trošku, ako dezert. Ale keďže lentiliek bolo stále veľa, Emka sa už nebála, že sa rýchlo zjedia a jedla lentilky na raňajky a na obed a večeru a niekedy aj ako desiatu alebo olovrant.

Emka jedla každý deň – celý týždeň, len lentilky. Ale bolo ich tak veľa, že potom jej už ani nechutili a raz ráno dala lentilky Adamkovi a ona na veľké prekvapenie svojich rodičov zjedla na obed polievku a rizoto. Keď sa jej rodičia pýtali, či už nemá lentilky, povedala: „Nie, mám, ale už mi tak nechutia, aj zeleninová polievka je dobrá.“ Emka trošku rozmýšľala a dodala: „Chcela by som sa podeliť o lentilky s deťmi, mám ich ešte veľa a tak ich darujem Terezke, Emke, Maximke, ale aj Danielke a asi aj Miňovi a Miškovi a ostatným.“ Potom išla do svojej izbičky, zbalila niekoľko škatuliek lentiliek, ktoré sa urodili na jej lentilkovníku. Poobede išla s bračekom a rodičmi na ihrisko, kde boli všetci kamaráti a každému dala lentilky. Deti na celej širokej ulici v našom meste sa veľmi tešili z lentilkovníka a Emka sa tešila, že spravila deťom radosť a rodičia sa tešili, lebo Emka sa začala deliť o svojej veci a mala z toho aj radosť. A tak to má byť.

debata chyba