Veronika Paulovičová číta synovi veršované rozprávky

Moderné rozprávky doma nemáme veľmi radi. Keďže syn má tri roky, zväčša mu čítam menšie knižky, kde je dostatočne veľa obrázkov. Väčšinou sú to také knižky, kde sa dej rýmuje.

16.01.2010 13:26
debata
Veronika Paulovičová, herečka, moderátorka Foto: Zdeno Gáfrik
Veronika Paulovičová Veronika Paulovičová, herečka, moderátorka

Syn si to už aj pamätá, asi rok a pol už dopĺňa príbeh. Čiže začneme rým a on ho dokončí.

Máme z vydavateľstva Matys veľmi veľa knižiek ako Čistotný baranček, Odvážny tigrík alebo Nezbedný psíček. To sú také jednoduchšie. Tiež má veľmi rád knižky, kde sú autíčka alebo vláčiky. Najnovšie som mu pod stromček kúpila Najkrajšie rozprávky bratov Grimmovcov, čo je klasika, ktorú si ešte ja pamätám z detstva.

Dnešné knižky sú už teraz také krásne, že sme sa k vymýšľaniu vlastných príbehov ešte nedostali. Nie všetky knižky sú však zaujímavé. Mne sa napríklad nepáči o vláčiku Tomášovi. Je taká banálna a malému to nič nehovorí. Skôr sa snažím rozprávať mu klasiku.

Raz mu budem určite čítať Dobšinského. Vždy ho zaujme čosi iné. Keď si obľúbi nejakú knižku, tak ju potom čítame dookola. Mnohé z nich už vie naspamäť, môže ich recitovať v škôlke. Tiež máme Kristínu Bendovú Čačky-hračky. Tam sú krátke básničky, ktoré si deti v tomto veku môžu zapamätať. Malý má rád, keď mu muž číta hrôzostrašnejšie rozprávky ako Červená čiapočka.

debata chyba