Kulyho a jeho syna bavia animované rozprávky

Už si ani nepamätám, kedy som malému naposledy čítal rozprávku. Myslím, že je už na to dosť veľký, aby zaspal bez rozprávky.

18.01.2010 07:00
debata
Spevák Mário Kuly Kollár Foto: SITA
Kuly Spevák Mário Kuly Kollár

Ale keď bol malý, tak som mu čítal rôzne krátke rozprávky o zvieratkách. Boli to skôr klasickejšie rozprávky, ktoré sa deti učia aj v základnej škole. Doma sme mali aj veľa rozprávok na cédečkách a tiež sme ich sledovali v televízii. Tie pozerám aj teraz, pretože ma bavia, najmä tie animované, ktoré robí Pixar a podobne. Naposledy sme s malým pozerali animovanú rozprávku Hore.

Ale ja si príbehy aj vymýšľam. Každú rozprávku som mu obohacoval vlastnými výmyslami. Tým človek testuje, či dieťa dáva pozor alebo nie. Pretože niektoré rozprávky ako O Jankovi a Marienke už poznal naspamäť. A keď som tam niečo zakomponoval alebo som odbočil, tak mi hovoril, že tati, prestaň, to tam nie je.

Ja som mal v detstve veľmi rád Grécke povesti a báje. To bola veľmi pekná knižka s bordovým obalom s peknými ilustráciami. Boli tam krásne príbehy ako Odyseus či Prometeus. Niektoré z nich neboli ani rozprávky, ale drsné príbehy. Túto knihu som hltal a prečítal ju minimálne dvadsaťkrát.

debata chyba