O Karličke a Rohanovi

Za dávnych čias, keď bolo na svete všetko inak, keď mačičky nosili vestičky a psíci nohavičky, žila na zámku jedna princeznička, ktorá sa volala Karlička. Bola to zvláštna princeznička.

05.07.2010 08:00
debata
Ilustračné foto: SHUTTERSTOCK Foto: SHUTTERSTOCK
princezná Ilustračné foto: SHUTTERSTOCK

Nechcela chodiť v zlatých topánočkách, ani nosiť princeznovské šaty, ba ani mašle vo vlasoch. Najradšej chodila v obyčajných teplákoch. Táto princeznička Karlička, ktorá bola ešte trocha maličká, sa raz v lese pod hradom stretla s maličkým škriatkom Rohanom.

Rohan bol zázračný škriatok, ktorý vedel čarovať, ale žiadne kúzla si dobre nezapamätal, a tak všetko poplietol a poprepletal. Raz Rohan v lese nazbieral zázračné bobule a kvetinky. Keď ich zle uvaril, vyrobil zázračný nápoj, z ktorého keď sa napil, vyrástol na veľkého obra. Keď sa to Karlička dozvedela, bolo jej z toho veľmi smutno a chcela Rohanovi pomôcť. Vybrala sa k rozprávkovej čarodejnici po kúzelnú knihu zvláštnych kúziel. Vedela, že by jej ju čarodejnica len tak nedala, a preto tam musela ísť v noci, keď čarodejnica spala. Noc bola čierna ako uhoľ, ani mesiačik nesvietil na cestu, iba jedna hviezdička Večernica blikala na cestu trošičku, keď sa blížila k čarodejnej chalupe, aby ukradla knihu kúziel zo zaklínadlami. Už už sa načahovala, už mala ručičku celkom blízko, keď sa v tom čarodejnica prebudila.

Princeznička Karlička sa už videla, ako ju čarodejka premieňa na strom, alebo na kameň, no tu jej zrazu pomohla hviezdička Večernica, ktorá ju celou cestou pozorovala. Zasvietila babe rovno do očí a tá znova zaspala. Karlička schmatla knihu kúziel a rýchlo s ňou utekala preč. Dobehla domov, do hradu, a tam hľadala v knihe zaklínadlo, aby zasa obra Rohana premenila na malého škriatka, aby sa mohli spolu znova hrať. A tu našla v knihe kúzelnú formulku.

Stálo tam:
Hapta – hapta,
hókus pókus,
abra dabra čierny deň,
čáry máry kvietok jari,
vypiť musíš modrý džús,
potom čajík z rozmarínu a dve malé trubičky
a keď sa zas dobre vyspíš budeš znova maličký.

Karlička spravila obrovi zázračný nápoj, Rohan ho vypil a bol zasa z neho malý škriatok, ktorý už veľa nečaroval, iba s Karličkou spolu čítali zo zázračnej knihy, v ktorej boli rozumy z celého sveta.

Na konci knižky bol malý zvonec a keď zaň potiahli, rozprávky bol koniec.

debata chyba